Lijst van fotografen - Wikipedia


Bekende fotografen van nederland

- gemeentelijke musea hebben een sterretje voor de naam
- nationale musea hebben een plusje voor de naam
- van de lichtgrijze letters in Zoek op alfabet zijn geen musea opgenomen Zoek op alfabet:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Gesloten musea

museum reden heropening Musée de l'Assistance Publique et des Hôpitaux de Paris verhuizing/reorganisatie heropening in 2017 in het Hôtel Dieu? Fondation Bergé-Yves Saint Laurent verbouwing herfst 2017 Musée Carnavalet verbouwing 2 oktober 2016 - 2020 Musée de l'Informatique reparatie van de liften/sluiting van het hele gebouw gesloten voor onbepaalde tijd Musée des Lettres et des Manuscrits vermoeden van fraude onbekend Musée Maillol renovatie/faillissement 14 september 2016 Pinacothèque de Paris faillissement sluiting per 15 februari 2016

L'Adresse - Musée de la Poste

34 boulevard de Vaugirard
15e arrondissement
metro Montparnasse-Bienvenuë of Pasteur
bus 28, 48, 88, 89, 91, 92, 94, 95, 96
www.ladressemuseedelaposte.com
Geschiedenis van de post en de postzegels van Frankrijk. In 11 zalen vind je van alles over post, postzegels, postbodes, brievenbussen, postkoetsen, telegraaf en andere communicatiemiddelen. Ook zijn er ontwerpen te zien van bekende kunstenaars voor postzegels. Je begint op de 5e etage en daalt af naar de begane grond.

+Musée de l’Air et de l’Espace

Aéroport de Paris-Le Bourget BP 173
Autoroute A1, sortie 5 – Le Bourget
RER-B3 van Gare du Nord naar Le Bourget
bus 350 + 152
elke dag behalve maandag 10-18 uur (april-september), 10-17 uur (oktober-maart)
café-restaurant l'Hélice, snackbar
www.museedelair.org

In dit museum is alles te vinden over de Franse luchtvaartgeschiedenis. Ook staan er 150 vliegtuigen opgesteld in hangars, zowel militaire als civiele. Er staan twee Concordes, de 001 en de Sierra Delta, en ook kun je er een Boeing 747 van binnen bekijken.
Musée de l'Air et de l'EspaceEen grote hal is ingericht met unieke helikopters en een tentoonstelling over ‘verticaal vliegen’ vanaf de helikopter van Leonardo da Vinci tot de modernste toestellen. Verder is er een afdeling gewijd aan de ruimtevaart en een planetarium.
Op Le Bourget landde Charles Lindbergh na zijn eerste transatlantische vlucht in 1927.

+Musée des années 30

28 avenue André Morizet, Boulogne-Billancourt
metro Marcel Sembat of Boulogne-Jean-Jaurès
dinsdag t/m zondag 11-18 uur
www.annees30.com
Kunstverzameling van kunstenaars uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Alles op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, film en industrie uit die tijd.

+Cité de l’Architecture & du Patrimoine

1 place du Trocadéro et du 11 Novembre
16e arrondissement
metro Trocadéro of Iéna
bus 22, 30, 32, 63, 72, 82
maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag, zondag 11-19 uur, donderdag tot 21 uur
café Carlu
www.citechaillot.fr
Grootste architectuurcentrum ter wereld, geopend in 2007. Het is gevestigd in het Palais de Chaillot, een art-déco-complex waarin ook de CinéAqua en het Théâtre National de Chaillot zijn gehuisvest. Op de begane grond vind je afgietsels van Franse bouwwerken uit middeleeuwen en renaissance, muurschilderingen en vensters en maquettes van monumenten. Boven staan maquettes en plattegronden van huidige gebouwen.
Het nieuwe museum is een samensmelting van drie bestaande organisaties. Het Musée des Monuments Français was in de 19e eeuw opgericht door architect Viollet-le-Duc voor een collectie gipsen afgietsels van meest middeleeuwse bouwkunst. Het Institut Français de l'Architecture (IFA) hield zich bezig met vernieuwing van de Franse architectuur vanaf 1850. De Ecole de Chaillot is een opleidingsinstituut voor erfgoed-architecten.

Musée des Archives nationales

60 rue des Francs-Bourgeois
3e arrondissement
metro Hôtel de Ville of Saint-Paul
bus 29, 58, 67, 70, 72, 74, 75, 76, 96
woensdag t/m maandag 10-17.30 uur, zaterdag en zondag 14-17.30 uur
musée des Archives nationales
Museum van de archieven van de Franse staat. Het is gevestigd in het prachtige Hôtel de Soubise uit 1705.
In dit museum wordt de afscheidsbrief van Marie-Antoinette bewaard die ze schreef voor ze naar de guillotine ging, het testament van Lodewijk XVI, documenten van Danton, Robespierre en Napoléon I en de sleutels van de voormalige Bastille-gevangenis.
Een van de mooiste zalen is de Salon de la Princesse, een ovaal vertrek met fresco's van Boucher, Van Loo en Natoire.

+Musée de l’Armée

129 rue de Grenelle
7e arrondissement
metro La Tour-Maubourg of Invalides
bus 28, 63, 69, 82, 83, 92, 93
elke dag 10-18 uur (april-september), 10-17 uur (oktober-maart), dinsdag tot 21 uur (april-september)
café Le Carré des Invalides
www.musee-armee.fr
Museum over oorlog voeren in kunst, techniek en geschiedenis vanaf het stenen tijdperk. Er zijn meer dan 50.000 stukken te bekijken: wapens en wapenuitrustingen, banieren, artillerie, speelgoedsoldaatjes. Daarnaast informatie over bijvoorbeeld het militaire leven van Napoleon en documenten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Via voorwerpen, films, foto's en teksten worden de historische gebeurtenissen verklaard.
In het museum is ook gevestigd het Historial Charles de Gaulle, het musée des Plans-Reliefs en het musée de l'Ordre de la Libération.

Voor kinderen is de iPad-tour een aanrader.

Koop online alvast toegangsbewijzen, zodat je snel naar binnen kunt.
Musée de l'Armée
foto Rien van Zuijlen

Pavillon de l’Arsenal

21 boulevard Morland
4e arrondissement
metro Sully-Morland of Bastille
bus 67, 86, 87
dinsdag t/m zaterdag 10.30-18.30 uur, zondag 11-19 uur
éde l'Arsenal
www.pavillon-arsenal.com
Museum over de architectuur in Parijs vanaf het ontstaan van de stad tot in de toekomst. Er is een permanente expositie op de begane grond over de geschiedenis van de gebouwen en parken van Parijs. Verder is er informatie over ideeën en plannen over stadsontwikkeling en externe ontwikkelingen die Parijs hebben gemaakt zoals het nu is.
Door middel van vernieuwende architectuur, nieuwe technieken, historische en huidige documenten, maquettes en film wordt een beeld gegeven van de evolutie de architectuur van de stad. Er staat een digitale, interactieve maquette van 37 m2 met alle toekomstplannen voor Parijs. Op de verdieping zijn expositieruimten.

+Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme

71 rue du Temple
3e arrondissement
metro Hôtel de Ville of Rambuteau
bus 29, 38, 47, 75
maandag t/m vrijdag 11-18 uur, zondag 10-18 uur, woensdag tot 21 uur (tijdens tentoonstellingen)
café
www.mahj.org
toegankelijk voor auditief gehandicapten
Museum over de ontwikkeling van de joodse gemeenschap in Europa, gevestigd in het 17e-eeuwse Hôtel de Saint-Aignan. De collectie omvat oude en hedendaagse stukken van joodse cultuur, ingedeeld in godsdienst (thora, feesten, synagoge), sefardische en asjkenazische joden, diaspora (middeleeuwen, renaissance, 18e eeuw) en hedendaags jodendom (antisemitisme, zionisme, deportatie).

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris

11 avenue du Président Wilson
16e arrondissement
metro Alma-Marceau of Iéna
bus 32, 42, 72, 80, 82, 92
dinsdag t/m zondag 10-18 uur, donderdag tot 22 uur (alleen tijdens exposities)
café
www.mam.paris.fr
Stedelijke collectie van Franse moderne kunst van de 20e eeuw in een van de vleugels van het Palais de Tokyo. De opstelling is chronologisch: van de fauvisten via de kubisten naar de hedendaagse Franse moderne kunststromingen. Beroemde werken zijn o.a. Danse de Paris van Matisse en La Fée Electricité van Raoul Dufy, een doek van 600 m2.

Musée des Arts Décoratifs

107-111 rue de Rivoli
1e arrondissement
metro Palais Royal-Musée du Louvre, Tuileries of Pyramides
bus 21, 27, 39, 48, 68, 72, 81, 95
dinsdag t/m zondag 11-18 uur, donderdag tot 21 uur (tijdens tentoonstellingen)
café-restaurant Loulou
www.lesartsdecoratifs.fr
Museum met en collectie toegepaste kunst waaronder meubelen, textiel, behang, porselein, mode, grafiek, speelgoed en juwelen vanaf de Middeleeuwen tot nu. De collectie bestaat uit 150.000 items, waarvan er bijna 6000 te zien zijn. Het museum is gevestigd in de noordwest-vleugel van het Louvre.
Op de begane grond en de 1e verdieping vind je speelgoed en juwelen. Op de rest van de etages worden de voorwerpen chronologisch tentoongesteld: van de Middeleeuwen op de 2e etage tot voorwerpen uit de jaren veertig van de vorige eeuw op de 8e verdieping.
Ook zijn er 10 stijlkamers uit verschillende perioden waarvan de inhoud komt uit allerlei privé- en overheidsgebouwen uit heel Frankrijk. Te zien is bijvoorbeeld het Cabinet doré d'Avignon uit het Hôtel de Rochegude in de Provence, een Louis XVI-kamer uit het Hôtel de Serres op de place Vendôme, het art-nouveau-paviljoen van de Wereldtentoonstelling in 1900 en de art-déco-slaapkamer met badkamer van couturier Jeanne Lanvin uit 1920.
Je kunt het museum ook virtueel bezoeken.

Musée des Arts Forains

53 avenue des Terroirs de France
12e arrondissement
metro Cour-St-Emilion
bus 24, 62
alleen voor groepen, reserveren verplicht
Musée des Arts Forains
Privé-verzameling kermisattracties van Jean-Paul Favand, verzameld over dertig jaar. Er zijn draaimolens te zien (waar je ook in mag), carrousels met gebeeldhouwde paarden, draaiorgels, schommels en schiettenten. De rondleiding van 90 minuten is in het Frans, maar is ook wel te volgen als je de taal niet machtig bent. Je moet van tevoren reserveren (tel. +33 (0)1 43 40 16 15 of ) en de rondleiding gaat door als er minstens 15 mensen zijn. In juli en augustus is er twee keer per week een rondleiding in het Engels op maandag en donderdag om 11 uur (ook alleen van tevoren te boeken).
Op de website kun je foto's bekijken om alvast een kijkje te nemen.

+Musée des Arts et Métiers

60 rue Réaumur
3e arrondissement
metro Réaumur-Sébastopol of Arts-et-Métiers
bus 20, 38, 39, 47
dinsdag t/m zondag 10-18 uur, donderdag tot 21.30 uur
café-restaurant À Toutes Vapeurs
www.arts-et-metiers.net
toegankelijk voor auditief gehandicapten
Geschiedenis van de techniek in schaalmodellen en apparaten op ware grootte. Er is een rondgang langs zeven afdelingen: wetenschappelijke instrumenten, materialen, constructie, conmmunicatie, energie, machines en transport. Elke afdeling heeft een chronologische opzet.
Wie iets wil weten over microscopen, drukpersen, de constructie van bruggen en trappen, windmolens, stoommachines, hijswerktuigen, oude auto's, de slinger van Foucault, de rekenmachine van Pascal, de filmcamera van Lumière en nog veel meer kan hier zijn hart ophalen. Er zijn gratis demonstraties (o.a. van de slinger van Foucault) en rondleidingen.
Het museum is gesticht in 1794 als depot voor wetenschappelijke instrumenten en uitvindingen en is gevestigd in de Eglise Saint-Martin-des-Champs. Het metrostation Arts-et-Métiers is in 1994 helemaal met koper bekleed naar een idee van de Belgische kunstenaar François Schuiten. Het is alsof je je in een grote machine bevindt.
Breng een virtueel bezoek aan het museum.

+Musée de l’Assistance Publique et des Hôpitaux de Paris

47 quai de la Tournelle
5e arrondissement
metro Maubert-Mutualité of Cité
bus 24, 47, 63, 86, 87
www.aphp.fr
Gesloten. Heropening in 2016 in het Hôtel Dieu
Museum over de geschiedenis van de Parijse ziekenhuizen vanaf de middeleeuwen tot nu. Het museum huist in Hôtel de Miramion uit 1630, waar sinds 1812 de centrale apotheek van de Parijse ziekenhuizen was gevestigd. Er zijn 8000 voorwerpen te bekijken in de vorm van schilderijen, prenten, instrumenten en medisch-technische apparatuur. Verder ontvouwt zich de sociale geschiedenis door onderwerpen als vondelingen, bedelaars en geesteszieken, die tot aan de 19e eeuw in dit gebouw werden opgesloten.

Galerie-Musée Baccarat

11 place des Etats-Unis
16e arrondissement
metro Iéna of Boissière
maandag, woensdag t/m zaterdag 10-18 uur
restaurant Crystal Room
www.baccarat.fr
Luxe en verfijning in dit museum van het kristal. Glazen, vazen, lampen, serviezen en juwelen, de ene nog mooier dan de andere, van beroemde ontwerpers. De firma Baccarat, oorspronkelijk uit Lotharingen, maakt sinds 1764 voorwerpen van kristal voor prinsen, koningen, keizers, presidenten en andere welgestelden over de hele wereld. Het pand is ingericht door Philippe Starck. Er is een duur restaurant en een winkel.

Maison de Balzac

47 rue Raynouard
16e arrondissement
metro Passy of La Muette
bus 32, 50, 70, 72
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
maisondebalzac.paris.fr
Voormalig huis van schrijver Honoré de Balzac met zijn werkkamer, schilderijen, manuscripten en persoonlijke bezittingen uit de 19e eeuw. Balzac woonde hier van 1840-1847 onder de naam 'M. de Breugnol' om aan zijn schuldeisers te ontkomen en hij maakte dan ook vaak gebruik van de tweede uitgang door de tuin aan de rue Berton. Vrienden moesten een wachtwoord gebruiken om binnen te komen. Balzac schreef in dit huis onder meer La Comédie Humaine.

Musée Bourdelle

18 rue Antoine Bourdelle
15e arrondissement
metro Montparnasse-Bienvenuë of Falguière
bus 28, 48, 58, 91, 92, 94, 95, 96
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.bourdelle.paris.fr
Voormalig huis met tuin van beeldhouwer Antoine Bourdelle (1861-1929) met foto’s en ruim 500 beeldhouwwerken in marmer, brons en gips. Ook staan er studies (waaronder 21 van Beethoven), afgietsels en maquettes die een beeld geven hoe een beeldhouwwerk gemaakt wordt. Ook in de tuin staan werken van Bourdelle. Hij was een leerling van Rodin. Het museum is in 2012 verbouwd.

Atelier Brancusi

place Georges Pompidou
4e arrondissement
metro Hôtel de Ville, Châtelet of Rambuteau
bus 21, 29, 38, 47, 58, 69, 70, 72, 74, 75, 76, 81, 85, 96
woensdag t/m maandag 14-18 uur
www.centrepompidou.fr
Atelier van beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957), ingericht naar het model van de studio in de impasse Ronsin in Montparnasse waar hij meer dan 30 jaar werkte. Hij liet alles in de studio na aan de Franse staat, die op het plein voor het Centre Pompidou een atelier liet nabouwen. Alle voorwerpen uit het voormalige atelier staan erin: beelden, borstbeelden, het zelfgemaakte meubilair en zijn gereedschappen. Foto's laten zien hoe het atelier er door de jaren heen uitzag.

Musée Pierre Cardin

5 rue Saint-Merri
4e arrondissement
metro Hôtel de Ville
woensdag t/mvrijdag 11-18 uur, zaterdag en zondag van 13-18 uur
www.pierrecardin.com
Pierre Cardin heeft zijn eigen museum 'Passé, Présent, Future' in de Marais sinds 2014.
Cardin (1922) zit al zestig jaar in het modevak. Hij heeft het museum opgericht met de bedoeling ‘iets van zijn werk achter te laten’. Uit zijn persoonlijke collectie van ontwerpen vind je onder meer jassen uit de jaren vijftig, minirokjes uit de jaren zestig, kleding voor de atleten van de Olympische Spelen in München in 1972, maar ook hoeden, schoenen, brillen, sieraden en door Cardin ontworpen meubels.
Er staan 130 etalagepoppen in het museum die gekleed zijn in de kenmerkende stijl van zijn ontwerpen, die vooral in de jaren zestig revolutionair waren. Hij ontwierp toen veel kleding die uit geometrische blokken bestond en een Space Age-collectie met astronautenpakken, helmen en brillen. In een aparte kamer zijn schoenen, riemen, hoeden en andere accessoires te zien.

Musée Carnavalet

16 rue des Francs-Bourgeois
3e arrondissement
metro Chemin Vert of Saint-Paul
bus 29, 69, 76, 96
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.carnavalet.paris.fr
Museum over Parijs van de prehistorie tot nu, gevestigd in twee panden in de Marais, Hôtel Carnavalet en Hôtel le Peletier de Saint-Fargeau, die verbonden zijn door een galerij op de eerste etage. Madame de Sévigné, markiezin en schrijfster uit de 17e eeuw, heeft 20 jaar gewoond in Hôtel Carnavalet. Door middel van meubels, schilderijen, documenten en maquettes krijg je een uitstekend beeld van de historie van de stad.
Er zijn meer dan 100 zalen. Ook zijn er volledig ingerichte stijlkamers van belangrijke personen uit de geschiedenis. Beneden begint het met de prehistorie, met interessante maquettes die het ontstaan en de groei van Parijs laten zien. Er zijn bijvoorbeeld maquettes van het Ile de la Cité in de 16e en 17e eeuw, van de Notre Dame in de 19e eeuw en van het oude Palais du Trocadéro. Hoe verder je naar boven gaat, hoe verder je in de tijd reist: middeleeuwen, renaissance, Franse Revolutie, Commune en 20e eeuw.
Tussen april en oktober is de gerenoveerde tuin geopend. Ingang aan de rue des Francs Bourgeois.

Fondation Cartier pour l'Art Contemporain

261 boulevard Raspail
14e arrondissement
metro Raspail of Denfert-Rochereau
bus 38, 68
woensdag t/m zondag 11-20 uur, dinsdag 11- 22 uur
www.fondation.cartier.fr
Gebouw van glas en staal met een glazen muur aan de straatkant, ontworpen door architect Jean Nouvel. Binnen is een expositieruimte voor alle vormen van hedendaagse kunst. De tuin, het Theatrum Botanicum, is ontworpen door Lothar Baumgarten. Jammer genoeg kun je de rest van het gebouw niet bezoeken.

Fondation Henri Cartier-Bresson

2 impasse Lebouis
14e arrondissement
metro Gaïté of Edgar Quinet
bus 28, 58, 88
dinsdag t/m zondag 13-18.30 uur, zaterdag 11-18.45 uur, woensdag tot 20.30 uur
www.henricartierbresson.org
Gebouw dat is gewijd aan de beroemde fotograaf (1908-2004) en zijn enorme collectie foto's. Voor de oorlog werkte hij in Mexico en Oost-Europa en maakte hij fotoreportages over de Spaanse Burgeroorlog. In 1944 bracht hij de bevrijding van Parijs uitvoerig in beeld. Na de oorlog reisde hij vele jaren in India, Birma, China, Indonesië en Tibet. Hij maakte talloze zwartwitfoto's van mensen in hun alledaagse leven. Cartier-Bresson richtte samen met Robert Capa het fotografencoöperatief Magnum op. Hij reisde de hele wereld door en fotografeerde ook vele beroemdheden, waaronder kunstenaars en schrijvers en zelfs Marilyn Monroe.
Er worden per jaar drie tentoostellingen gehouden in de twee expositieruimtes, een met werk van Cartier-Bresson en twee van andere fotografen. Boven is een serre waar je even kunt uitrusten en waar fotoboeken liggen.

Les Catacombes de Paris

1 avenue du Colonel Henri Roi-Tanguy
14e arrondissement
metro Denfert-Rochereau
bus 38, 68, 88
dinsdag t/m zondag 10-20 uur
www.catacombes.paris.fr
Onder de grond liggen op 10.000 m2 zes miljoen beenderen, afkomstig van Parijse begraafplaatsen die overvol waren geworden. Oorspronkelijk was het een Romeinse steengroeve, waar tussen 1786 en 1810 de skeletten uit graven van enkele Parijse kerken verzameld werden, waaronder die van de slachtoffers van de Franse Revolutie zoals Marat en Robespierre.
Via een wenteltrap van 130 treden ga je circa 25 m onder de grond, waar de beenderen in nette stapels, gerangschikt per kerkhof van herkomst, maar ook in macabere figuren zijn neergelegd. Dit is overigens slechts een deel van het ondergrondse netwerk van 300 km gangen dat onder de stad door loopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier het hoofdkwartier van het Franse verzet. De temperatuur in de Catacombes is ongeveer 14 graden.

Le Centquatre

5 rue Curial
19e arrondissement
metro Riquet, Stalingrad of Max Dormoy
bus 54, 60
dinsdag t/m vrijdag 12-19 uur, zaterdag en zondag 11-19 uur
restaurant Les Grandes Tables, Le Café Caché
www.104.fr
Eigenlijk geen museum, maar een centrum voor hedendaagse kunst in een verbouwd stedelijk mortuarium van steen, glas en gietijzer uit 1873 dat in 1997 gesloten werd. Het centrum is 39.000 m2 groot en is bedoeld als ontmoetingsplaats van publiek en kunstenaars van verschillende disciplines: architectuur, muziek, toneel, design en dans. Er worden allerlei evenementen gehouden zoals tentoonstellingen van aankomende kunstenaars, kunstforums, modeshows, concerten en workshops. De ateliers van de kunstenaars in het gebouw zijn enkele uren per dag open voor bezoekers. Elke week is er een ander thema. Er is een café, een boekwinkel, enkele boutiques en een restaurant.

Musée Cernuschi

Musée des arts de l’Asie de la Ville de Paris
7 avenue Vélasquez
8e arrondissement
metro Villiers of Monceau
bus 30, 84, 94
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.cernuschi.paris.fr
Henri Cernuschi kwam uit Italië en vestigde zich als bankier in Parijs. Tijdens een wereldreis verzamelde hij duizenden voorwerpen uit China en Japan. Na zijn dood in 1896 liet hij de stad Parijs zijn collectie na, samen met het herenhuis aan de ingang van het Parc Monceau waar hij woonde. Het neoclassicistische gebouw uit 1870 herbergt een belangrijke collectie oosterse kunst.
Het museum specialiseert zich in de kunst en de archeologie van China (van de oorsprong tot de 13de eeuw). Er zijn talrijke topwerken te zien uit de diverse cultuurperiodes van het grote rijk. De Meguro Buddha, een Japans boeddhabeeld uit de 18e eeuw, is een van de opvallendste stukken.

+Musée de la Chasse et de la Nature

62 rue des Archives
3e arrondissement
metro Hôtel de Ville of Rambuteau
bus 29, 75
dinsdag t/m zondag 11-18 uur, woensdag tot 21.30 uur
www.fondationfrancoissommer.org
Museum over jacht en natuur in allerlei kunstuitingen. Je vindt er schilderijen van kunstenaars als Desports, Chardin, Oudry en Vernet, jachtwapens en opgezette dieren uit Afrika, Amerika en Azië, beeldhouwwerken, tapijten en serviesgoed. De kunst is gerangschikt rond een bepaald dier. Daaromheen hangen of staan de kunstuitingen die met dat dier te maken hebben. Ook is er een zaal met opgezette dierenkoppen.
Het museum huist in het Hôtel de Guénégaud, gebouwd door Mansart in de 17e eeuw, en in Hôtel de Mongelas, gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Er is een dependance in het Château de Chambord in het Loiregebied.

Musée Gourmand du Chocolat - Choco-Story

28 boulevard Bonne Nouvelle
10e arrondissement
metro Bonne Nouvelle of Strasbourg-Saint-Denis
bus 20, 39, 48
elke dag 10-18 uur
www.museeduchocolat.fr
De geschiedenis van chocola in 4000 jaar vanaf de Azteken tot nu. Verder kun je zien hoe chocola gemaakt wordt vanaf de 19e eeuw en hoe de productie sinds die tijd is veranderd. Demonstraties laten zien hoe chocola nu gemaakt wordt en je kunt ook proeven. Er is ook chocola te koop.

La Cinémathèque française

51 rue de Bercy
12e arrondissement
metro Bercy
bus 24, 64, 67
maandag t/m zaterdag 12-19 uur, zondag 10-20 uur, donderdag tot 22 uur
restaurant 51
www.cinematheque.fr
Filmmuseum, opgericht door filmverzamelaar en filmrestaurateur Henri Langois in de jaren 30. Na de Tweede Wereldoorlog werd de collectie het voorbeeld van de Nouvelle Vague-regisseurs als François Truffaut en Jean-Luc Godard. Het museum is gevestigd in een gebouw dat werd ontworpen door architect Frank Gehry.
De Cinematèque beheert de grootste collectie films ter wereld (20.000), en verder documentaires en voorwerpen die met film te maken hebben. Er zijn lezingen, tentoonstellingen en voorstellingen van films met diverse thema’s. Ook worden oude films gerestaureerd.
In de permanente collectie Passion Cinéma kun je de geschiedenis van het verzamelen en bewaren van films volgen door middel van films, voorwerpen, toestellen, kostuums en archiefmateriaal. Er zijn verschillende bioscoopzalen, een multimediabibliotheek en een boekwinkel. Als je een kleine bijdrage betaalt kun je een film uit de bibliotheek bekijken aan een van de videodesks.

Musée Cognacq-Jay

8 rue Elzévir
3e arrondissement
metro Saint-Paul of Chemin Vert
bus 29, 69, 76, 96
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.cognacq-jay.paris.fr
Interieurs, beeldhouwwerken, porselein en schilderijen, veelal uit de Franse 18e eeuw, verzameld aan het begin van de 19e eeuw door het echtpaar Cognacq-Jay, stichters van warenhuis La Samaritaine. Het museum is gevestigd in het Hôtel Donon uit de 16e eeuw.

Musée de la Contrefaçon

16 rue de la Faisanderie
16e arrondissement
metro Porte Dauphine
bus 52
dinsdag t/m zondag 14-17.30 uur
musee-contrefacon.com
Klein museum over namaak in een pand dat zelf een kopie is van een gebouw in de Marais. Hier vind je allerlei namaakprodukten, van luxeproducten tot alledaagse voorwerpen, en informatie over hoe ze nagemaakt zijn.

Fondation Le Corbusier

8-10 square du Docteur Blanche
16e arrondissement
metro Jasmin of Michel-Ange Auteuil
bus 22, 32, 52
maandag 13.30-18 uur, disndag t/m zaterdag 10-18 uur
www.fondationlecorbusier.fr
Vooruitstrevend, modern huis, in 1925 gebouwd door Le Corbusier voor kunsthandelaar La Roche en Corbusiers broer Albert Jeanneret. Alleen de Villa La Roche is te bezichtigen, in het huis van Albert Jeanneret zijn de kantoren van de Fondation gevestigd.
Het gebouw en het interieur zijn nog steeds modern. De buitenkant van de villa is witgepleisterd, de wanden binnen hebben zachte tinten. Omdat de palen het plafond dragen, konden de tussenmuren op elke gewenste plaats neergezet worden. Verder zijn de ramen breed en er leidt een oplopende baan naar de bibliotheekruimte. De chaise longue van Le Corbusier uit 1929 staat op de overloop.
Er zijn rondleidingen in het Frans (op woensdag) en Engels (op dinsdag). Vooraf reserveren is verplicht.

Crypte Archéologique du parvis de Notre-Dame

7 parvis Notre-Dame
4e arrondissement
metro Cité of Saint-Michel
bus 21, 24, 27, 38, 47, 85, 96
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.crypte.paris.fr
CrypteHier zijn resten van gebouwen toongesteld die zich tussen de Oudheid en de 19e eeuw onder het plein voor de Notre-Dame bevonden. Je ziet stukken van Romeinse kaden, middeleeuwse kelders en winkels, de fundatie van de Sainte-Geneviève-des-Ardens, een 18e-eeuws weeshuis voor vondelingen en een 19e-eeuws riool.

Musée Curie

1 rue Pierre et Marie Curie
5e arrondissement
metro Monge
bus 21, 27, 38, 47, 82, 84, 85, 89
woensdag t/m zaterdag 13-17 uur
musee.curie.fr
Museum over de geschiedenis van radiologie en de toepassingen, vooral in de geneeskunde. Verder zijn er voorwerpen en apparaten te zien en archieven en documenten over Pierre en Marie Curie, de ontdekkers van polonium en radium, en over hun dochter en schoonzoon Irène en Frédéric Joliot-Curie, die kunstmatige radioactiviteit ontdekten. Het museum is gevestigd in het voormalige laboratorium van Marie Curie waar zij werkte tot haar dood in 1934.

Espace Dalí Montmartre

11 rue Poulbot
18e arrondissement
metro Anvers of Abbesses + funiculaire
bus 54, 80, Montmartrobus
elke dag 10-18 uur
www.daliparis.com
Museum in Montmartre, gewijd aan de werken van Dalí uit zijn latere periode. Het zijn voornamelijk schetsen, illustraties en beeldhouwwerken uit de jaren zestig en zeventig.

Musée Dapper

35bis rue Paul Valéry
16e arrondissement
metro Victor Hugo of Kléber
bus 52, 82
maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag, zondag 11-19 uur
café Dapper
www.dapper.fr
Museum vernoemd naar Olfert Dapper, geboren in Amsterdam in 1635 en auteur van het boek Description de l'Afrique, ook nu nog een standaardwerk voor Afrikakenners. Het museum houdt tentoonstellingen van Afrikaanse en Caribische kunst met schilderijen, beelden en foto's. Ook zijn er voorstellingen van Afrikaanse dans en muziek.

+Palais de la Découverte

avenue Franklin D. Roosevelt
8e arrondissement
metro Champs Elysées-Clémenceau of Franklin D. Roosevelt
bus 28, 52, 63, 72, 73, 80, 83, 93
dinsdag t/m zaterdag 9.30-18 uur, zondag 10-19 uur
Café du Palais
www.palais-decouverte.fr
Wetenschapsmuseum in het Grand Palais met ontwerpen vanaf de tijd van Leonoardo da Vinci tot nu. Modellen, apparaten en audiovisueel materiaal brengen de collectie tot leven en geven antwoord op wetenschappelijke vragen. Er zijn permanente tentoonstellingen over astronomie, biologie, scheikunde, natuurkunde en geologie. In de afdeling Planète Terre vind je de laatste ontwikkelingen op meteorologisch gebied.

+Musée Delacroix

6 rue de Furstemberg
6e arrondissement
metro Saint-Germain-des-Prés of Mabillon
bus 39, 63, 70, 86, 95, 96
woensdag t/m maandag 9.30-17 uur
www.musee-delacroix.fr
Museum over schilder Eugène Delacroix die in dit pand op het mooie plein zes jaar gewoond en gewerkt heeft tot zijn dood in 1863. Hij schilderde toen fresco's in de Chapelle des Anges van de nabijgelegen kerk Saint-Sulpice.
In het museum vind je schilderijen, aquarellen en tekeningen van Delacroix, maar ook brieven en foto's van zijn vrienden waaronder Baudelaire, Georges Sand en Gaultier.

Musée des Égouts

tegenover 93 quai d’Orsay
7e arrondissement
metro Alma-Marceau
bus 28, 63, 93
zaterdag t/m woensdag 11-16 uur (oktober-april), 11-17 uur (mei-september)
musée des Egouts
Het rioleringsstelsel dat onder Parijs door loopt is te bezichtigen via een aangelegde wandelroute in een deel van het ondergrondse netwerk. Het 2100 km lange stelsel werd aangelegd onder Hausmann in de 19e eeuw. Er is ook een tentoonstelling van machines die in het riool gebruikt worden.

Musée de l’Erotisme

72 boulevard de Clichy
18e arrondissement
metro Blanche
bus 74, 68
elke dag 10-02 uur
www.musee-erotisme.com
toegankelijk voor auditief gehandicapten
Zeven etages erotische kunst en voorwerpen in Montmartre. Op de tweede etage een collectie van documenten, foto's en tekeningen over bordelen vanaf het eind van de 19e eeuw tot 1946. Op de bovenste etage hedendaagse erotische kunst. Verder vind je in dit museum ook voorwerpen en afbeeldingen uit verschillende culturen die te maken hebben met seks en voortplanting.

Maison Européenne de la Photographie

5-7 rue de Fourcy
4e arrondissement
metro Saint-Paul of Pont-Marie
bus 67, 69, 76, 96
woensdag t/m zondag 11-20 uur
café
www.mep-fr.org
Centrum voor hedendaagse fotokunst van 1950 tot nu dat tijdelijke exposities organiseert. Behalve een expositieruimte is er ook een bibliotheek, een boekhandel en een auditorium.

Nouveau Musée du Parfum Fragonard

3-5 square de l'Opéra Louis-Jouvet
9e arrondissement
metro Opéra
bus 20, 21, 29, 42, 52, 68, 81, 95
maandag t/m zaterdag 9-18 uur
www.fragonard.com
Nieuw parfummuseum van de firma Fragonard, vernoemd naar de Franse schilder uit de 18e eeuw. Hier kun je alles vinden over de geheimen van het maken van een parfum. Het museum is gevestigd in een voormalig theater achter de Opéra. Er zijn films te zien over het fabricageproces en een bijzondere collectie voorwerpen die te maken hebben met de parfumbereiding vanaf de oudheid tot nu: allerlei parfumflesjes, waaronder antieke Egyptische, destilleerkolven, reisnecessaires en een parfumorgel met tientallen geuren. Je kunt de parfums ook kopen.
In het Théatre-Musée des Capucines (39 boulevard des Capucines, tegenover de Olympia) is een tweede museum van Fragonard, op 9 rue Scribe een derde.

Musée du Fumeur

7 rue Pache
11e arrondissement
metro Voltaire
bus 46, 56, 61, 69
maandag t/m zaterdag 12.30-19 uur
www.museedufumeur.net
Kunst, boeken, voorwerpen en foto's uit de hele wereld die te maken hebben met rokers en roken. Verder uitleg over de teelt en verwerking van tabak, rookgerei vanaf de 17e eeuw en verschillende portretten van rokers.

Palais GallieraPalais Galliera

Musée de la mode de la Ville de Paris
10 avenue Pierre 1er de Serbie
16e arrondissement
metro Iéna of Alma-Marceau
bus 32, 63, 72, 80, 82, 92
dinsdag t/m zondag 10-18 uur, donderdag tot 21 uur (alleen tijdens exposities)
www.palaisgalliera.paris.fr
Modemuseum in het voormalig paleis van de hertogin de Galliera uit de 19e eeuw. Het museum heeft een collectie van 90.000 stukken van de 19e eeuw tot nu. Er is kleding te zien van mannen, vrouwen en kinderen, maar ook accessoires als hoeden, tassen, handschoenen, sieraden en schoenen. Omdat de collectie erg kwetsbaar is, worden de stukken alleen getoond in tijdelijke exposities, waarvan er twee per jaar worden georganiseerd. In 2013 zijn het gebouw en de tuin gerenoveerd.

+Historial Charles de Gaulle

129 rue de Grenelle (in het musée de l’Armée)
7e arrondissement
metro Latour-Maubourg of Invalides
bus 28, 63, 69, 82, 83, 92, 93
open dinsdag t/m zondag 10-17 uur (1 oktober tot 31 maart), 10-18 uur (1 april tot 30 september)
Historial Charles de Gaulle
Modern museum dat geen kunstwerken bevat, maar bestaat uit beelden en geluid, gewijd aan generaal Charles de Gaulle (1890-1970). Hij was de leider van de vrije Fransen in de Tweede Wereldoorlog, stichter van de Vijfde Republiek en president van Frankrijk van 1959 tot 1969. Het Historial is geopend in februari 2008. Het bestaat uit een zaal in een omgekeerde en verzonken koepel waar op vijf schermen een film over De Gaulle wordt vertoond. Rond deze zaal is een permanente tentoonstelling over leven en werk van De Gaulle in filmbeelden en radiofragmenten, zodat het lijkt alsof je in de geschiedenis rondloopt. Drie deuren symboliseren drie belangrijke keerpunten in de carrière van De Gaulle: zijn radiotoespraak voor de BBC in 1940 waarin hij aankondigde tegen Duitsland te blijven vechten, de bevrijding van Parijs in 1944 en de stichting van de Vijfde Republiek in 1959. Je kunt de films en fragmenten beluisteren met een audiogids.

Galerie des Gobelins

42 avenue des Gobelins
13e arrondissement
metro Gobelins
bus 27, 47, 83, 91
dinsdag t/m zondag 11-18 uur
Manufacture des Gobelins
In 2007 is na een verbouwing deze Galerie des Gobelins heropend, die ruim 30 jaar gesloten was. De Galerie wordt gebruikt voor tijdelijke exposities en hoort bij de Manufactures des Gobelins, de Beauvais et de la Savonnerie.

+Grand Palais

3 avenue du général Eisenhower
8e arrondissement
metro Champs-Elysées-Clémenceau of Franklin D.Roosevelt
bus 28, 42, 52, 72, 73, 80, 83, 93
alleen open tijdens exposities, voor openingstijden zie website
restaurant Mini-Palais
www.grandpalais.fr
Tentoonstellingsgebouw voor internationale tentoonstellingen (er is geen vaste collectie). Gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900, heropend in 2005 na een verbouwing van 12 jaar. Het interieur is prachtig en zeker een bezoek waard. De Nef is een prachtig art-nouveau hal van glas en staal, waar je alleen binnen kunt als je daar een tentoonstelling of evenement bezoekt.
Je kunt het Grand Palais ook virtueel bekijken.

Grévin

10 boulevard Montmartre
9e arrondissement
metro Grands Boulevards
bus 20, 39, 48, 67, 74, 85
maandag t/m vrijdag 10-18.30 uur, zaterdag en zondag 10-19 uur
www.grevin.com
toegankelijk voor motorisch gehandicaptentoegankelijk voor auditief gehandicapten
Wassenbeeldenmuseum, vernoemd naar een van de stichters. Het museum werkt met thema's. In het Théâtre du Tout Paris staan Franse politieke figuren en filmsterren, de Collection Grévin heeft beelden van dode maar ook van nog levende figuren, bij Les Clichés du 20e siècle zijn de belangrijkste gebeurtenissen van de 20e eeuw verbeeld en in het Palais des Images worden voorstellingen gegeven met behulp van spiegels, geluid en licht.

+Musée des Arts asiatiques-Guimet

6 place d’Iéna
16e arrondissement
metro Iéna of Boissière
bus 22, 30, 32, 63, 82
woensdag t/m maandag 10-18 uur
café-restaurant
Panthéon Bouddhique: 19 avenue d'Iéna
www.guimet.fr
Museum dat is gesticht in 1889 door industrieel en Oost-Aziëkenner Emile Guimet om er zijn collectie Chinese en Japanse religieuze kunst te huisvesten. Later kwam daar de oosterse collectie van het Louvre bij, waardoor het museum nu zo'n 45.000 items in de collectie heeft. De voorwerpen worden tentoongesteld per land en in chronologische volgorde op vijf etages met in het midden een groot trappenhuis.
De nadruk ligt op de verdeling van Azië in twee grote culturen: India en China. Op de 3e etage is een terras met een prachtig uitzicht. In het Panthéon Bouddhique even verderop heeft het museum een afdeling Chinese en Japanse boeddhistische kunst van de 6e tot de 19e eeuw. Neem ook vooral een kijkje in de tuin in Japanse stijl (open van 13-17 uur) met hoge bamboes en een theehuis. Je kunt het museum ook virtueel bekijken.
In het musée Guimet is ook ondergebracht het musée d'Ennery, met voorwerpen uit China en Japan, verzameld door Clémence d'Ennery in de 19e eeuw. Na 16 jaar gesloten te zijn geweest werd het museum in april 2012 heropend. Je kunt het alleen bezoeken op afspraak.

+Musée Jean-Jacques Henner

43 avenue de Villiers 17e arrondissement
metro Malesherbes of Wagram
bus 30, 31, 94
woensdag t/m maandag 11-18 uur
www.musee-henner.fr
Museum over portretschilder Henner (1829-1905) in de studio van collega-schilder Edouard Louis Dubufe, vlakbij het Parc Monceau. In de zes kamers zijn schilderijen, medailles, foto's en tekeningen van Henner te zien, waaronder veel portretten. Het museum werd in 2016 heropend na een verbouwing van het pand en de jardin d'hiver.

Musée en Herbe

23 rue de l'Arbre-Sec (met ingang van 11 februari 2016)
1e arrondissement
metro Louvre Rivoli of Pont Neuf
bus 29, 48, 67, 74, 85
elke dag 10-19 uur, donderdag tot 21 uur
www.musee-en-herbe.com
Museum voor kinderen met als doel hen kennis te laten maken met kunst in alle verschijningen. De tentoonstellingen zijn speelse ontdekkingsreizen door allerlei kunststromingen en kunstuitingen, met als uitgangspunt een bekende kunstenaar. Het museum organiseert ook workshops voor kinderen.

+Cité nationale de l'Histoire de l'Immigration - Aquarium Tropical

293 avenue Daumesnil
12e arrondissement
metro Porte Dorée, tram T3
bus 46
dinsdag t/m vrijdag 10-17.30 uur, zaterdag en zondag tot 19 uur (ook het aquarium)
café de la Cité
www.histoire-immigration.fr
In dit Palais de la Porte Dorée huist sinds 2007 de Cité nationale de l'Histoire de l'Immigration. Het is zowel een museum als een centrum van cultuur met voorstellingen, films en conferenties over de geschiedenis en de cultuur van immigranten in Frankrijk vanaf 1830.
Het gebouw (1931) is van binnen en van buiten gemaakt in art-décostijl. Ooit was dit het musée des Colonies, daarna het musée des Arts d'Afrique et d'Océanie, en nu het immigratiemuseum. Het Aquarium uit 1931 in de kelder is nog steeds te bezoeken en geldt als een van de beste ter wereld.

+Muséum National d’Histoire Naturelle

36 rue Geoffroy Saint-Hilaire
5e arrondissement
metro Austerlitz, Censier Daubenton of Jussieu
bus 24, 57, 61, 63, 67, 89, 91
woensdag t/m maandag 10-17 uur
café, restaurant La Baleine
www.mnhn.fr
toegankelijk voor motorisch gehandicapten(Grande Galerie de l'Evolution) toegankelijk voor auditief gehandicapten
Natuurhistorisch museum in de Jardin des Plantes. Het museum heeft verschillende interessante en mooi vormgegeven afdelingen. In de Grande Galérie de l'Evolution met een glazen dak vind je alles over de evolutie van mens en dier (van micro-organismen tot walrussen) en opgezette dieren, waaronder giraffen en zebra's.
In de Galeries de Minéralogie et de Géologie zijn mineralen en meteorieten uit de hele wereld tentoongesteld en kunstvoorwerpen en juwelen met edelstenen van het Franse koningshuis. In de Galerie de Paléontologie staan 36.000 resten van gewervelde dieren zoals dinosaurussen en reuzenvogels, en een fossielencollectie. Ook voor kinderen een verbazingwekkend museum.

+Musée de l'Homme

17 place du Trocadéro (in het Palais de Chaillot)
16e arrondissement
metro Trocadéro
bus 22, 30, 32, 63, 72, 82
woensdag t/m maandag 10-18 uur, woensdag tot 21 uur
café de l'Homme
café Lucy
www.museedelhomme.fr
Museum over 'de mens', gebouwd in 1937 voor de Wereldtentoonstelling. Het is voortgekomen uit het Musée d'Ethnographie du Trocadéro uit 1878. De evolutie van de mens wordt gevolgd vanuit biologische, culturele en sociale hoek. In 2000 zijn meer dan 500.000 stukken uit de collectie overgebracht naar het nieuwe musée du Quai Branly. In verband daarmee is het museum volledig verbouwd en opnieuw ingericht.

Maison de Victor Hugo

6 place des Vosges
4e arrondissement
metro Saint-Paul, Bastille of Chemin-Vert
bus 20, 29, 65, 69, 76, 96
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.musee-hugo.paris.fr
toegankelijk voor motorisch gehandicaptentoegankelijk voor auditief gehandicapten
Voormalig huis van dichter-schrijver Victor Hugo met manuscripten en persoonlijke bezittingen. Hugo woonde hier van 1832 tot 1848. Te zien zijn tekeningen (1e verdieping), huisraad en meubels van al zijn huizen en ook zelfgemaakte meubels (2e verdieping), portretten, borstbeelden en foto's van Hugo en zijn familie. Hier maakte hij de aanzet voor zijn roman Les Misérables.
Het museum huist in het Hôtel de Rohan-Guémenée uit de 17e eeuw, een van de grootste huizen aan de place des Vosges (in vroeger tijden place Royale geheten).

Musée de l'Informatique

Grande Arche de la Défense
Esplanade de la Défense
metro Esplanade de la Défense of La Défense-Grande Arche
bus 73, 141, 144, 159, 161, 174, 178, 258, 262, 272
www.museeinformatique.fr
Het museum is in 2011 gesloten voor onbepaalde tijd.
In april 2008 geopend museum voor informatica, ingericht op het dak van de Grande Arche. Er staan 250 computers, zware uit de jaren 50 tot vederlichte laptops. Ook vind je er de eerste videospellen, draagbare telefoons en modems. Behalve de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Musée Jacqemart-André

158 boulevard Hausmann
8e arrondissement
metro Miromesnil of Saint-Philippe du Roule
bus 22, 28, 43, 52, 54, 80, 83, 84, 93
elke dag 10-18 uur, maandag en zaterdag tot 20.30 uur
café
www.musee-jacquemart-andre.com
Prachtig herenhuis van het 19e-eeuwse echtpaar Jacquemart-André waar zij hun kunstverzameling in onderbrachten. Na hun dood schonken zij het pand als museum aan de stad Parijs.
Er is een enorme verzameling schilderijen van grote meesters als Rembrandt, Van Dijck, Ruijsdael, Botticelli, Uccello en David. Verder zie je meubels, tapijten, fresco's en zelfs rijtuigen in een hal die ooit door 1000 kaarsen werd verlicht.

+Galeries Nationales du Jeu de Paume

1 place de la Concorde (ingang aan de kant van de rue de Rivoli)
1e arrondissement
metro Concorde
bus 24, 42, 52, 72, 73, 84, 94
woensdag t/m zondag 11-19 uur, dinsdag tot 21 uur
Café Cuizines
www.jeudepaume.org
Galerie voor fotografie, film, video en audiovisuele kunst. Het hele jaar door zijn er exposities van foto-, film en audiokunstenaars. Het Jeu de Paume is sinds 2004 een fotogalerie door een fusie van de Galerie Nationale du Jeu de Paume, het Centre National de la Photographie en het Patrimoine photographique.
Het gebouw van de galerie is gebouwd in de 18e eeuw als een soort tennishal. Sinds 1909 is het een expositieruimte en na de Tweede Wereldoorlog werd het een museum voor impressionistische schilderkunst. In 1986 ging die collectie over naar het Musée d'Orsay. Daarna is het een tijdelijke expositieruimte geworden tot de plannen voor de fotogalerie klaar waren.

+Albert Kahn musée et jardins

10-14 rue du Port, Boulogne-Billancourt
metro 10 (station Boulogne-Pont de Saint Cloud)
bus 52, 72
dinsdag t/m zondag 11-19 uur (mei-september), 11-18 uur (oktober-april)
albert-kahn.hauts-de-seine.net
Museum net buiten Parijs, gesticht door bankier Albert Kahn (1860-1940). Het bevat een enorme collectie autochrome kleurenfoto’s uit 50 landen, gemaakt door fotografen die in zijn opdracht de wereld rondreisden om de verschillende culturen te fotograferen. Kahn was een humanist en idealist. Hij geloofde dat vooraanstaande financiers, kunstenaars en wetenschappers een rol konden spelen in het bevorderen van begrip tussen culturen, en daarmee van de wereldvrede.
Kahns collectie Les Archives de la Planète bestaat uit 72.000 kleurenfoto's en 183.000 meter 35-mm-film, geschoten tussen 1908 en 1930.
Het museum huist in een prachtig pand met uitgestrekte tuinen, waarin de stijl van verschillende landen en streken te zien is. Er is o.a. een Japanse tuin, een kas met palmen (met een salon de thé), een Engelse tuin en een 'fôret bleue'. Elk jaar is er een tentoonstelling van gedeelten uit de collectie.

Mémorial Leclerc - Musée Jean Moulin

23 allée de la 2e DB (in de Jardin Atlantique)
15e arrondissement
metro Montparnasse-Bienvenuë, Gaïté of Pasteur
bus 28, 58, 88, 91, 92, 94, 95, 96
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.museesleclercmoulin.paris.fr
Gedenkteken en museum van de Tweede Wereldoorlog op basis van de levens van maarschalk Philippe Leclerc en verzetsleider Jean Moulin tijdens de bezetting en bevrijding van Parijs. Het museum staat in de Jardin Atlantique op het Gare Montparnasse. In de grote zaal is een panoramische filmvoorstelling te zien van de bevrijding van Parijs.

Musée de la Légion d'honneur et des ordres de chevalerie

2 rue de la Légion d'honneur
7e arrondissement
metro Solférino of Musée d'Orsay 
bus 63, 68, 69, 73, 83, 84, 94
woensdag t/m zondag 13-18 uur
www.musee-legiondhonneur.fr
Museum over Franse en buitenlandse onderscheidingen en versierselen en de geschiedenis van de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding. Het museum huist in een moderne vleugel van het mooie Hôtel de Salm uit 1788.

Musée des Lettres et Manuscrits

222 boulevard Saint-Germain
7e arrondissement
metro Rue-du-Bac of Saint-Germain-des-Prés
bus 63, 68, 69, 83, 84, 94
dinsdag t/m zondag 10-19 uur, donderdag tot 21.30 uur
www.museedeslettres.fr
Het museum is in 2015 gesloten
Sinds 2010 huist dit museum in een historisch pand uit de 19e eeuw, waar ooit veel boekhandels en uitgevers gevestigd waren. Het museum heeft een rijke verzameling van meer dan 300 brieven, foto's en andere documenten waaronder een liefdesbrief van Géricault, een zeldzame partituur van Mozart en teksten van uiteenlopende beroemdheden zoals George Patton, Einstein, Kennedy, Toulouse-Lautrec, De Gaulle en Catherine de' Medici.

Le Lieu du Design

11 rue de Cambrai
19e arrondissement
metro Corentin Cariou
bus 150, 152, 250A
maandag t/m zaterdag 13-19 uur
www.lelieududesign.com
Centrum ten behoeve van ontwerpers en bedrijven voor onderzoek, innovatie en promotie van industrieel en eco-design. Er is ook een expositieruimte.

+Musée du Louvre

Cour Napoléon
1e arrondissement
metro Palais Royal-Musée du Louvre
bus 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95
woensdag t/m maandag 9-18 uur, woensdag en vrijdag tot 21.45 uur. Tussen oktober en maart is er op de eerste zondag van de maand gratis toegang
Café Grand Louvre, Les cafés de la Pyramide, café Richelieu/Angelina, café Denon, café Mollien, café Marly, le Comptoir du Louvre, Starbucks Coffee
www.louvre.fr
Zalen en afdelingen zijn regelmatig gesloten. Kijk in Calendrier (Frans) of Schedule of Room closures (Engels) welke dat zijn.

Je kunt in Nederland al je toegangsbewijzen kopen en hiermee een lange wachttijd voor de ingang te voorkomen.
Louvre
Dit beroemdste en meest bezochte museum ter wereld met een kunstverzameling van de 7e eeuw v. Chr. tot de 19e eeuw bestaat eigenlijk uit verschillende musea: Egypte, Etrusken, Grieken en Romeinen, Middeleeuwen, Renaissance, het Midden-Oosten, Islamitische kunst, binnenhuiskunst en nog veel meer.
Het beste advies: koop al in Nederland een boekje over het Louvre of kijk op de website en zoek daarin op je gemak een gedeelte van de collectie uit die je wilt gaan bekijken. Dat hoeven niet altijd de meest bekende werken te zijn. Voor het beroemde schilderij La Joconde (oftewel de Mona Lisa) staan bijvoorbeeld altijd rijen mensen, waardoor je het werk zelden goed kunt bekijken. Er zijn bovendien honderden mooiere schilderijen te bewonderen, bijvoorbeeld de Franse schilderijen uit de 18e en 19e eeuw die in de Grande Galerie hangen. Maar ook de Eugène Delacroix - La Liberté Guidant le Peuplecollectie middeleeuwse schilderijen en de collectie Griekse en Romeinse beeldhouwkunst zijn een omweg waard, evenals de Vlaamse schilderijen en de nieuwe afdeling Arts de l'islam die in 2012 geopend werd.
Wie de rij buiten bij de Pyramide van architect Pei wil vermijden, koopt zijn kaartje van tevoren. Dat kan via de ticketbureaus en in de grote warenhuizen. Je kunt dan via de Pyramide naar binnen, maar via een speciale rij. Je kunt ook een ticket kopen bij de minder bekende ingangen zoals de Carrousel du Louvre (het ondergrondse winkelcentrum; kaartjes koop je bij de Tabac 'La Civette du Carrousel'), of de porte des Lions.
Virtueel kun je alvast een paar afdelingen bezoeken.

+Musée du Luxembourg

19 rue Vaugirard
6e arrondissement
metro Saint-Sulpice of Odéon
bus 58, 84, 89
elke dag 10-19.30 uur, vrijdag en maandag tot 22 uur
Café-restaurant Angelina
www.museeduluxembourg.fr
Gebouwd in 1615 in opdracht van Maria de' Medici om haar collectie van 24 Rubens-schilderijen in onder te brengen. Sindsdien is het af en aan een museum geweest. Er is geen vaste collectie, alleen tijdelijke tentoonstellingen met werken uit de Renaissance en moderne kunst tussen 1887 en 1937.

Musée de la Magie

11 rue Saint-Paul
4e arrondissement
metro Saint-Paul, Bastille of Sully-Morland
bus 67, 69, 76, 86, 87
woensdag, zaterdag, zondag van 14-19 uur, in de kleine schoolvakanties elke dag
www.museedelamagie.com
Museum over goochelkunst en tovenarij. Er zijn goochelvoorstellingen en een verzameling goochel- en toverattributen, waaronder de kist van het doorgezaagde meisje. Je vindt er magische machines, geheime dozen, optische spelletjes en raadsels die je als bezoeker mag oplossen. Je kunt het museum virtueel bekijken.

Musée Maillol

61 rue de Grenelle
7e arrondissement
metro Rue du Bac
bus 63, 68, 69, 83, 84, 95
elke dag 10.30-18.30 uur, vrijdag tot 21.30 uur
café Prévert
www.museemaillol.com
Werken van beeldhouwer Aristide Maillol (1861-1944) in een museum dat is gesticht door zijn voormalig model Dina Vierny. Er zijn beelden, schilderijen en tekeningen van Maillol, maar ook de collectie van Vierny zelf, waaronder primitieve schilderijen en tekeningen van Braque, Picasso, Cézanne, Rousseau (le Douanier) en Derain. Van Maillol staan overigens 18 vrouwensculpturen in de Jardin des Tuileries.

+Musée national de la Marine

17 place du Trocadéro (Palais de Chaillot)
16e arrondissement
metro Trocadéro of Iéna
bus 22, 30, 32, 63, 72, 82
maandag, woensdag, donderdag en vrijdag 11-18 uur, zaterdag en zondag 11-19 uur
www.musee-marine.fr
toegankelijk voor auditief gehandicapten
Geschiedenis van voornamelijk de Franse marine. Scheepsmodellen, schilderijen, uniformen en wapens van de 17e eeuw tot nu.

Musée Marmottan Monet

2 rue Louis-Boilly
16e arrondissement
metro La Muette
bus 22, 32, 52, 63
dinsdag t/m zondag 10-18 uur, donderdag tot 20 uur
www.marmottan.fr
Museum met drie collecties: meubels en kunstvoorwerpen uit de 18e eeuw, middeleeuwse beeldhouwwerken en manuscripten, en schilderijen van Claude Monet en tijdgenoten. Hier hangt het schilderij waarnaar de impressionisten vernoemd zijn: Impression Soleil Levant van Monet. Er zijn ook schilderijen te zien van Degas, Manet en Renoir.
Het gebouw is een oud jachtpaviljoen dat Jules Marmottan kocht in 1882. Zijn zoon Paul bouwde het uit voor zijn 18e-eeuwse kunstverzameling. Pas later kwam de verzameling van Claude Monets zoon Michel erbij. De middeleeuwse kunstwerken zijn in 1981 geschonken door kunsthandelaar Daniel Wildenstein.

Maxim’s Art Nouveau Museum The 1900 Collection

3 rue Royale
8e arrondissement
metro Madeleine of Concorde
bus 24, 42, 52, 72, 73, 84, 94
woensdag t/m zondag, alleen rondleidingen om 14, 15.15 en 16.30 uur
www.maxims-de-paris.com
Boven het beroemde restaurant Maxim’s liggen 12 kamers op 2 etages met 550 stuks art-nouveau meubels en snuisterijen, verzameld door Pierre Cardin. Het is alsof je in het appartement van een bekende courtisane bent beland. Je ziet zilverwerk, bestek, meubels, glas, lampen, serviezen, ontworpen door beroemdheden zoals Tiffany, Toulouse-Lautrec en Majorelle. je kunt het museum ook alvast bekijken in een virtuele tour.

Musée Mendjisky - Ecoles de Paris

15 square de Vergennes
15e arrondissement
metro Vaugirard
bus 39, 70, 80, 88
www.fmep.fr
Musée MendjiskyMuseum van de schilder Maurice Mendjisky (1890-1951) en van de twee Ecoles de Paris, de eerste uit begin 20e eeuw. Die groep bestond uit artiesten die oorspronkelijk uit het buitenland naar Parijs waren gekomen, zoals Chagall, Picasso en Modigliani, en ook Mendjisky. Een tweede Ecole de Paris ontstond in de jaren 1945-1960. Het museum huist in een voormalige kunstenaarsstudio ontworpen door architect Mallet-Stevens in 1932.

Musée de la Minéralogie de l'Ecole des Mines de Paris

60 boulevard Saint-Michel
6e arrondissement
metro Luxembourg
bus 21, 27, 38, 82, 85
dinsdag t/m vrijdag 13.30-18 uur, zaterdag 10-12.30 en 14-17 uur
www.musee.mines-paristech.fr
Museum met een enorme collectie (10.000) edelstenen, mineralen, kristallen en meteorieten in de Ecole Nationale supérieure des Mines, opgericht in 1783 door Lodewijk XIV. Het museum huist in het Hôtel Vendôme, een voormalig klooster. Je kunt het museum ook virtueel bekijken.

Institut du Monde Arabe

1 rue des Fossés-Saint-Bernard
5e arrondissement
metro Jussieu of Cardinal-Lemoine
bus 24, 63, 67, 86, 87, 89
dinsdag t/m vrijdag 10-18 uur, zaterdag en zondag tot 19 uur, vrijdag tot 21.30 uur
café Littéraire, café-restaurant Le Ziryab, cafetaria Le Moucharabien
www.imarabe.org
Institut du Monde ArabeCollectie Arabisch-islamitische kunst in een modern gebouw, ontworpen door Jean Nouvel in 1987. Het gebouw is gemaakt van glas en aluminium met in de zuidgevel 240 geometrische panelen die bedoeld zijn als fotolamellen: ze gaan open als het donker is en verder dicht naarmate het lichter wordt.
Drie verdiepingen bevatten de geschiedenis van de Arabische beschaving, aangevuld met themaborden over kalligrafie, stoffen en tapijten. Ook wordt kunst getoond uit de 9e tot 19e eeuw uit Spanje en India. Het instituut is opgericht door Frankrijk en 20 Arabische landen met het doel wederzijds begrip te kweken en samenwerking te bevorderen.
Op de bovenste etage is restaurant Le Zyriab. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht op Parijs.

+Musée de la Monnaie

11 quai de Conti
6e arrondissement
metro Odéon of Pont Neuf
bus 24, 27, 58, 70
elke dag 11-19 uur, donderdag tot 22 uur
restaurant Guy Savoy
www.monnaiedeparis.fr
De geschiedenis van de Franse munt van de franc naar de euro. In dit Palais Conti werd door Lodewijk XV de Munt gesticht; nu worden de Franse euro´s gemaakt in Pessac (Gironde). Het museum geeft een overzicht van de munten in Frankrijk vanaf 300 v.Chr. en van de kunst van het slaan van medailles, inclusief de instrumenten die daarvoor nodig zijn. Voor verzamelaars is hier veel moois te vinden.
Na de verbouwing in 2014 is een route gemaakt, 'MetaLmorphoses', die je kunt volgen om de historische collectie te bekijken. Ook zijn er workshops waar de productie van munten, medailles en sieraden gedemonstreerd wordt.
Bekijk hier het Musée de la Monnaie in Google Art Project

Musée de Montmartre

12-14 rue Cortot
18e arrondissement
metro Abbesses, Anvers + funiculaire, Lamarck-Caulaincourt
bus 80 en Montmartrobus
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.museedemontmartre.fr
Gevestigd in het oude Hôtel de Rosimond, tegen de wijngaard van Montmartre aan. Hier woonden kunstenaars als Renoir, Dufy, Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo. Het museum toont de geschiedenis van Montmartre, de kunstenaars en de cabarets in schilderijen, tekeningen, affiches, serviesgoed en een maquette van het voormalige dorp Montmartre.

Musée du Montparnasse

21 avenue du Maine
15e arrondissement
metro Montparnasse-Bienvenuë of Falguière
bus 28, 48, 58, 89, 91, 92, 94, 95, 96
Het museum is gesloten sinds november 2013
In het pand huist sinds februari 2016 de Villa Vassilieff, een culturele instelling van de stad Parijs.

+Musée Gustave Moreau

14 rue de la Rochefoucauld
9e arrondissement
metro Trinité of Saint-Georges
bus 32, 43, 49, 67, 68, 74
maandag, woensdag en donderdag 10-12.45 en 14-17.15 uur, vrijdag, zaterdag en zondag 10-17.15 uur
www.musee-moreau.fr
In dit huis leefde Moreau zijn hele leven tot 1898. Het was ontworpen door zijn vader, die architect was. Moreau liet 1000 olieverfschilderijen en 7000 tekeningen na, meestal met bijbelse en mythische taferelen. Op de eerste etage kun je zijn werkkamer bekijken. Op de 2e etage hangen de muren vol schilderijen en een mooie spiltrap leidt naar de 3e etage met nog meer schilderijen. Moreau gaf ook les aan de École des Beaux-Arts en had veel invloed op schrijvers als Proust, Sartre en Oscar Wilde.

+Musée national du Moyen Age et Thermes de Cluny

6 place Paul Painlevé
5e arrondissement
metro Cluny la Sorbonne, Saint-Michel, Odéon
bus 21, 27, 38, 63, 85, 86, 87
woensdag t/m maandag 9.15-17.45 uur
www.musee-moyenage.fr
Laatgotisch paleis van de monniken van Cluny, gebouwd op de resten van een Romeins thermencomplex uit de 2e en 3e eeuw, dat werd verwoest door de barbaren in de 3e eeuw. Samen vormen zij het Musée national du Moyen Age. De abt van Cluny liet hier eind 15e eeuw een soort herberg bouwen voor de benedictijnse monniken die Parijs kwamen bezoeken.
Het gebouw werd een museum in 1833 toen verzamelaar Alexandre du Sommerard zijn collectie voorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance hier tentoonstelde. In 1842 werd het een nationaal museum. Aan de kant van de boulevard Sain-Germain ligt een tuin die geïnspireerd is op de middeleeuwen.

+Musée de la Musique

221 avenue Jean Jaurès
19e arrondissement
metro Porte de Pantin
bus 75, 151
dinsdag t/m zaterdag 12-18 uur, zondag 10-18 uur
café de la Musique
www.cite-musique.fr
In dit museum in het Parc de la Villette zijn circa 900 muziekinstrumenten van de renaissance tot nu te zien langs een audiovisuele route. Ook zijn er schilderijen en beeldhouwwerken die met muziek te maken hebben en schaalmodellen van opera's. Elke sectie heeft een thema en wordt begeleid door muziek, te beluisteren met infrarode koptelefoons.

Musée Nissim de Camondo

63 rue de Monceau
8e arrondissement
metro Villiers of Monceau
bus 30, 84, 94
woensdag t/m zondag 10-17.30 uur
www.lesartsdecoratifs.fr
Decoratieve gebruiksvoorwerpen in Louis-XVI-stijl in een stadspaleis van de familie de Camondo, gebouwd in 1914. Graaf Moïse de Camondo, van Turks-joodse afkomst, Musée Nissim de Camondowas verzamelaar van classicistische 18e-eeuwse kunst, zoals meubels, schilderijen, zilver en porselein. Als herinnering aan zijn zoon Nissim, die omkwam tijdens de Eerste Wereldoorlog, schonk de graaf zijn verzameling aan de Franse staat.
Op de benedenverdieping kun je de keukens en de vertrekken voor het personeel bekijken die nog de oorspronkelijke inrichting hebben. In de weelderige ontvangstkamers staan de meeste stukken van de collectie. Op de verdieping waren de privé-vertrekken van de graaf en zijn kinderen.

+Musée de l’Orangerie

Jardin des Tuileries
1e arrondissement
metro Concorde
bus 24, 42, 52, 72, 73, 84, 94
woensdag t/m maandag 9-18 uur
www.musee-orangerie.fr
Museum met schilderijen van Claude Monet. Het langwerpige gebouw was vroeger de plaats waar de sinaasappelbomen uit de Tuilerieën overwinterden. Vanaf 1927 hangen hier de acht waterlelie-schilderijen van Monet, geschilderd op verschillende tijden van de dag.
Met de aankoop van de collectie Jean Walter en Paul Guillaume in de jaren zestig werd het gebouw gesplitst in twee verdiepingen. De nieuwe collectie (met werken van o.a. Cézanne, Derain, Maillol, Matisse, Modigliani, Picasso, Renoir en Utrillo) kreeg de bovenetage en de schilderijen van Monet moesten daardoor noodgedwongen verlicht worden door lampen in plaats van daglicht. Nu, na de renovatie, zijn ze weer in daglicht te bekijken omdat de etage verdwenen is. De collectie Walter-Guillaume kreeg een plaats in een nieuw gebouwd souterrain.
De renovatie duurde langer dan gedacht, omdat tijdens het werk aan het souterrain een deel van een verdedigingsmuur werd ontdekt uit de 17e eeuw, de 'Fossés Jaunes'.

Voorkom een wachtrij voor je kaartjes en boek online via Tiqets (Nederlands!) alvast de toegangsbewijzen. Over het algemeen is dit museum wel iets rustiger dan museum d'Orsay (zie hieronder).

+Musée d’Orsay

1 rue de la Légion d'Honneur
7e arrondissement
metro Solférino of Musée d'Orsay
bus 24, 63, 68, 69, 73, 83, 84, 94
dinsdag t/m zondag 9.30-18 uur, donderdag tot 21.45 uur
café Campana, Restaurant, Café de l'Ours
www.musee-orsay.fr
toegankelijk voor motorisch gehandicaptentoegankelijk voor auditief gehandicapten
Boek vooraf je toegangsbewijzen (Nederlandstalig), zodat je snel door kunt lopen.

Voormalig stationsgebouw, sinds 1986 prachtig ingericht als museum met kunstwerken vanaf 1848 tot 1914, maar vooral beroemd door de collectie Impressionisten. Het museum is in 2010-2011 drastisch gerenoveerd. Vooral de afdelingen decoratieve kunst en impressionisten zijn aangepast. De wanden zijn in kleur, de belichting is vernieuwd.
Musée d'OrsayDe collectie omvat beeldhouwwerk, schilderkunst, architectuur en decoratieve kunst. De schilderijen en beelden zijn bijeengebracht per periode: bijvoorbeeld neoclassicisme (Ingres), romantiek (Delacroix), realisme (Courbet), School van Barbizon (Rousseau), symbolisme (Rodin, Klimt), impressionisme (Degas, Sisley, Cézanne, Pissarro, Renoir en Monet) en post-impressionisme (Toulouse-Lautrec, Van Gogh).
De architectuurafdeling bestrijkt de jaren 1852-1870. Er zijn schaalmodellen te zien en architectuurdecors. Ook is er een maquette van de Opéra-wijk op schaal 1:100. Bij de afdeling decoratieve kunst vind je veel art-nouveau van Lalique, Gallé, Van de Velde, Horta en Thonet. Op de benedenverdieping is een zaal met foto's van bekende en onbekende fotografen vanaf 1839 tot 1920.
De stukken uit de collectie kwamen in 1986 van drie Franse musea: het Louvre (kunstenaars geboren na 1820), het Musée du Jeu de Paume (impressionisten) en het Musée National d'Art Moderne (kunstenaars geboren tussen 1820 en 1870).
Op de website van het museum kun je zien in welke zaal je favoriete werk hangt. Geef je de naam in van een schilder, dan verschijnen al zijn werken per zaal. Klik je op de plattegrond op een zaal, dan krijg je alle kunstwerken die in die zaal hangen.
Fotograferen (maar zonder flits of selfie-sticks) mag weer sinds voorjaar 2015.

Musée Pasteur

25 rue du Docteur Roux
15e arrondissement
metro Pasteur of Volontaires
bus 88, 95
rondleidingen op maandag t/m vrijdag om 14, 15 en 16 uur
www.pasteur.fr
Museum over het leven en het werk van Louis Pasteur (1822-1895), de scheikundige die microben als oorzaak van ziekten ontdekte, de werking van infecties ontrafelde, vaccins tegen infectieziekten als cholera en hondsdolheid ontwikkelde en begrippen als sterilisatie en pasteurisatie introduceerde.
Het museum huist in het gedeelte van het Institut Pasteur waar Pasteur de laatste 7 jaar van zijn leven woonde. De zalen zijn ingericht in 19e-eeuwse decoratieve stijl en bevatten privé- en wetenschappelijke voorwerpen uit het bezit van Pasteur. Hij is in het instituut begraven, in een kapel in byzantijnse stijl, die te bezoeken is. Je kunt hier een fotoimpressie van het museum zien.

Petit Palais

Musée des Beaux-arts de la Ville de Paris
avenue Winston Churchill
8e arrondissement
metro Champs-Elysées-Clémenceau of Concorde
bus 28, 42, 49, 73, 80, 93
dinsdag t/m zondag 10-18 uur, donderdag tot 20 uur (tijdens tentoonstellingen)
café Le Jardin du Petit Palais
www.petitpalais.paris.fr
Petit Palais
Gebouw uit 1900, na renovatie in 2005 heropend. Permanente collectie in een prachtig neoclassicistisch gebouw en dito tuin. Je vindt er kunstwerken van de oudheid tot aan de 20e eeuw, waaronder enkele schilderijen van Sisley, Courbet, Cézanne en Bonnard, maar ook flink wat schilderijen van Nederlandse schilders uit de 16e eeuw. Verder glas en keramiek in art-nouveau-stijl, schilderijen uit de middeleeuwen en de renaissance. Er is een mooie binnentuin.
Bekijk hier een video van het Petit Palais

Musée Edith Piaf

5 rue Crespin du Gast
11e arrondissment
metro Ménilmontant
bus 96
Alleen op afspraak, maandag t/m woensdag 13-18 uur, donderdag 10-12 uur (tel. 0033-1-43 55 52 72)
Museum gewijd aan zangeres Edith Piaf (1915-1963) met herinneringen aan de beroemdste zangeres van Frankrijk. Avondjurken en andere kleding, affiches van concerten en films, brieven, beelden, serviesgoed, platen, portretten en foto's geven een beeld van haar bijzondere leven. Ook haar muziek wordt in het museum gedraaid.
Het museum, opgericht in 1977, staat in de wijk waar Piaf geboren werd en opgroeide. Het is gevestigd in twee kamers van een appartement zonder lift op de vierde etage waar zij in 1933 een tijdje gewoond heeft. Nu woont Bernard Marchois er, een fan van Piaf. Het museum wordt in stand gehouden door de Amis d'Edith Piaf. Er zijn twee biografieën van Piaf te koop.

+Musée Picasso

5 rue de Thorigny
3e arrondissement
metro Saint-Paul
bus 20, 29, 65, 69, 75, 96
dinsdag t/m vrijdag 11.30-18 uur, zaterdag en zondag 9.30-18 uur
café Le Café sur le Toit
www.musee-picasso.fr
Schilderijen, beeldhouwwerk en keramiek van Picasso (1881-1973) en enkele tijdgenoten. In dit museum vind je de grootste collectie werken van Picasso: 297 schilderijen, 368 beeldhouwwerken, 88 keramiekstukken en ruim 1500 grafische werken. Alle werken van Picasso worden in chronologische volgorde getoond, schilderijen, beelden, keramiek en tekeningen hangen door elkaar. Verder zijn er enkele ruimten ingedeeld op thema, bijvoorbeeld zelfportretten, gitaren, stierenvechten, vrouwenportretten.Op de derde etage is zijn privé-verzameling te zien: werk van kunstenaars als Corot, Renoir, Matisse, Braque en Cézanne.
Het museum is gehuisvest in het prachtige Hôtel Salé uit 1659. Het is gebouwd voor een belastingpachter die zoutaccijns inde. Na een verbouwing van vijf jaar werd het museum heropend in 2014.

Voorkom een lange wachtrij en boek online de toegangsbewijzen. Je kunt daarna via een andere ingang zo naar binnen lopen.

Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent

3 rue Léonce Reynaud
16e arrondissement
metro Alma-Marceau
bus 42, 63, 72, 80, 92
dinsdag t/m zondag 11-18 uur
www.fondation-pb-ysl.net
Gebouw waarin tot 2002 het modehuis Yves Saint Laurent gevestigd was. Na de dood van de modeontwerper in 2008 is de ruimte omgebouwd voor wisselelde exposities (er is geen vaste collectie). Op de begane grond zijn tentoonstellingen, op de etages erboven zijn kantoren en een restauratie-atelier.

Pinacothèque de Paris

8 rue Vignon
9e arrondissement
28 place de la Madeleine
8e arrondissement
metro Madeleine
bus 24, 42, 52, 84, 94
elke dag 10.30-18.30 uur, woensdag en vrijdag tot 21 uur
www.pinacotheque.com
Het museum is gesloten sinds 15 februari 2016
Expositieruimte in twee mooi verbouwde panden bij de place de la Madeleine. De vaste collectie wisselt elke twee jaar en bestaat uit 150-200 geleende kunstwerken van verzamelaars en musea. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen in beide gebouwen.

+Centre Georges Pompidou

place Georges Pompidou
4e arrondissement
metro Hôtel de Ville, Châtelet of Rambuteau
bus 21, 29, 38, 47, 58, 69, 70, 72, 74, 75, 76, 81, 85, 96
woensdag t/m maandag 11-22 uur, donderdag tot 23 uur (voor tentoonstellingen op niveau 6)
café-restaurant Le Georges, café Mezzanine, cafetaria Le Kiosque
www.centrepompidou.fr
toegankelijk voor motorisch gehandicapten
Kleurrijk gebouw van glas en staal uit 1977 met de buizen en pijpen in verschillende felle kleuren aan de buitenkant, waardoor het lijkt of het gebouw binnenstebuiten gekeerd is. De groene buizen zijn voor het water, de blauwe voor lucht, de gele voor elektriciteit en de rode voor de gebieden waar bezoekers kunnen komen, zoals roltrappen en liften.
Het gebouw is ontworpen door architecten Richard Rogers en Renzo Piano en was een initiatief van president Georges Pompidou. Het museum heeft de grootste collectie moderne kunst van Europa. Alle kunststromingen van de 20e eeuw zijn er vertegenwoordigd: expressionisme, kubisme, constructivisme, surrealisme, pop-art, op-art en kinetische kunst, arte povera en hyperrealisme. Behalve voor beeldende kunst is er ook plaats voor muziek, film, theater en boeken.
Op de eerste drie verdiepingen is de Bibliothèque, met boeken, prenten op dvd, video en film, alles voor het publiek toegankelijk. Op de vierde etage vind je kunst na 1960, op de vijfde etage kunst van 1905-1960. De 6e verdieping wordt gebruikt voor tentoonstellingen.
Wie met de roltrap aan de buitenkant van het gebouw naar boven gaat, ziet steeds meer van Parijs tevoorschijn komen. Je kunt ook met de roltrap naar boven als je het museum niet bezoekt. Je moet dan wel een apart Panoramaticket kopen (3 euro) bij de ticketautomaat rechtsachter in de entreehal. Op de bovenste etage is café-restaurant Georges, duur, maar met spectaculair uitzicht over de stad.
Het Centre Pompidou heeft ook een vestiging in Metz, in Malaga en in Shanghai.

Musée de la Poupée

impasse Berthaud (bij 22 rue de Beaubourg)
3e arrondissement
metro Rambuteau
bus 29, 38, 47
dinsdag t/m zaterdag 13-18 uur, tijdens schoolvakanties van 10-18 uur
www.museedelapoupeeparis.com
toegankelijk voor auditief gehandicapten
Museum voor jonge en oudere poppenliefhebbers met een collectie van 500 poppen vanaf 1800 tot nu, verzameld door eigenaars Guido en Samy Odin, vader en zoon.
De poppen zijn gemaakt van porselein, papier-maché, stof, rubber, plastic of celluloid. Ze zijn tentoongesteld in chronologische volgorde in vier zalen temidden van meubels, accessoires en speelgoed uit de bijbehorende tijd. Er is ook een winkel waar je poppen en poppenkleertjes kunt kopen. Een aanrader voor kinderen!

Musée de la Préfecture de la Police

4 rue de la Montagne Sainte-Geneviève
5e arrondissement
metro Maubert-Mutualité
bus 24, 47, 63, 86, 87
maandag t/m vrijdag 9 tot 17 uur, zaterdag 10.30-17.30 uur
musée de la Prefecture de la Police
Klein museum van de geschiedenis van de Parijse politie vanaf de 17e eeuw tot nu. Het museum is ontstaan in 1909 toen prefect Louis Lepine stukken bij elkaar bracht die waren tentoongesteld tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900. De 2000 stukken zijn in chronologische volgorde te bekijken in een zaal op de 3e verdieping.
Je ziet onder meer wapens en geschriften over beruchte moordenaars, gevangenisregisters, gerechtelijke documenten en het met bloed bevlekt boek dat president Paul Doumer in zijn handen had toen hij in 1932 vermoord werd. Ook zijn de instrumenten tentoongesteld waarmee mensen opgemeten werden volgens de Bertillion-methode: allerlei lichaamsdelen (bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen, de lengte van de neus) werden gemeten om mensen te kunnen identificeren en in te delen.

+Musée du Quai Branly - Jacques Chirac

37 quai Branly
7e arrondissement
metro Alma-Marceau, Bir-Hakeim of Iéna
bus 42, 63, 72, 80, 92
dinsdag, woensdag, zondag 11-19 uur, donderdag, vrijdag, zaterdag tot 21 uur
café Branly en restaurant Les Ombres
www.quaibranly.fr
toegankelijk voor motorisch gehandicaptentoegankelijk voor auditief gehandicapten
In 2006 geopend museum aan de Seine met niet-westerse voorwerpen en kunst uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika. President Jacques Chirac was de aanstichter van het museum. Architect is Jean Nouvel, die in Parijs o.a. ook het Institut du Monde Arabe ontwierp en de Fondation Cartier. De gevel is beschilderd door acht Aboriginal-kunstenaars.
Het museum bestaat uit vier gebouwen op palen met elk vijf etages. Het gebouw is in een bocht gebouwd die de loop van de Seine volgt. De tuin is ontworpen door tuinarchitecten Gilles Clément en Patrick Blanc. De collectie komt uit twee musea, het Musée de l'Homme en het Musée National des Arts d'Afrique et d'Océanie. De helft van de ruimte in het museum is bestemd voor tijdelijke exposities.
De muziekinstrumenten uit de collectie worden getoond in een glazen cylinder die vanuit de ontvangsthal doorloopt naar de vierde etage. Hier en daar zijn luisterstations waar bezoekers naar het geluid van een instrument kunnen luisteren. Ook kunnen zij daar traditionele muziek beluisteren. De kunstvoorwerpen zijn ingedeeld per werelddeel.
In de tuin vind je bijzondere vegetatie uit de hele wereld, die wordt beschermd tegen het verkeer op de kade door een 200 meter lange glazen muur van 12 meter hoog, aan de buitenkant begroeid met planten. Ook in de rest van het gebouw draait het om transparantie, glas, hout, vloeiende lijnen en warmte. Om een soort museum te creëren dat in een bos verborgen is, werd een muur bedekt met allerlei planten. Op de bovenste verdieping ligt een groot terras vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Eiffeltoren en Parijs.
De hele collectie van 300.000 voorwerpen is schoongemaakt, gecatalogiseerd en gefotografeerd en is online te bekijken. In het museum vind je er maar enkele duizenden.

+Musée Rodin

77 rue de Varenne
7e arrondissement
metro Varenne
bus 69, 82, 87, 92
dinsdag t/m zondag 10-17.45 uur, woensdag tot 20.45 uur
café
www.musee-rodin.fr
Museum in Hôtel Biron over beeldhouwer Rodin, die in dit huis aan het eind van zijn leven gewoond heeft. In het huis zijn beroemde werken te zien, o.a. de Kus, de Kathedraal, de Lopende Man. De meeste beelden zijn van brons of marmer, boven staan ook gipsmodellen en bovendien werken van Rodins maîtresse Camille Claudel.
In de prachtige tuin, waar je ook even kunt uitrusten en iets eten, staan werken als de Burgers van Calais, de Poorten van de Hel en de Denker. Je kunt ook de tuin bezoeken zonder het museum, dat kost 4 euro.

La Maison Rouge

10 boulevard de la Bastille
12e arrondissement
metro Bastille of Quai de la Rapée
bus 24, 29, 57, 61, 63, 91
woensdag t/m zondag 11-19 uur, donderdag tot 21 uur
restaurant Rose Bakery
www.lamaisonrouge.org
toegankelijk voor motorisch gehandicapten
De collectie van kunstverzamelaar Antoie de Galbert (geb. 1955) is te zien in deze verbouwde fabriek. Ook zijn er tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Halle Saint-Pierre

Musée d'Art naïf Max-Fourny
2 rue Ronsard
18e arrondissement
metro Anvers of Abbesses
bus 30, 53, Montmartrobus
maandag t/m vrijdag 10-18 uur, zaterdag 10-19 uur, zondag 11-18 uur
www.hallesaintpierre.org
Museum voor naïeve kunst, gesticht door verzamelaar Max Fourny. Het museum heeft 800 schilderijen en 80 beelden van naïeve schilders uit de hele wereld.

Cité des Sciences et de l’Industrie

30 avenue Corentin-Cariou
19e arrondissement
metro Porte de la Villette
bus 75, 139, 150, 152, 249
dinsdag t/m zaterdag 10-18 uur, zondag tot 19 uur
Café de la Cité, lunchrestaurant Le Hublot, café Gourmand, café des Sciences
www.cite-sciences.fr
toegankelijk voor motorisch gehandicaptentoegankelijk voor auditief gehandicaptentoegankelijk voor visueel gehandicapten
Futuristisch wetenschapsmuseum van 5 etages in het Parc de la Villette. Het is het grootste wetenschapsmuseum ter wereld. Ideaal voor nieuwsgierigen: je kunt overal in en je mag van alles proberen. Er is onder andere een Planetarium over reizen naar het heelal, een onderzeeër, de Argonaute, een kas, een aquarium en de Explora, waar je piloot kunt zijn in een vliegtuig, binnenin een camera kijken of door het menselijk lichaam reizen. Aangeraden wordt te beginnen bij Explora. Vandaaruit kun je kiezen voor andere attracties (waarvoor je soms weer een kaartje moet kopen). Buiten het gebouw staat de Géode, een gigantische bol met spiegels aan de buitenkant en binnen een filmzaal met een halfrond doek van 180°.
Speciaal voor kinderen is er de Cité des Enfants (voor 2-7 jaar en voor 5-12 jaar). Beide zijn de laatste jaren vernieuwd. In het gedeelte voor 2-7 jaar kunnen kinderen op een origninele en speelse manier kennismaken met wetenschap en leren over zichzelf en de buitenwereld. In het gedeelte voor 5-12 jaar zijn vijf ruimtes: het lichaam, communicatie, het waterspel, de fabriek, de tuin en de tv-studio. In elke ruimte kunnen de kinderen volop uitproberen, spelen en ontdekken. Toegang tot de Cité des Enfants is beperkt tot maximaal anderhalf uur.
Er zijn verschillende permanente exposities, bijvoorbeeld Le Grand Récit de l'Univers, over het ontstaan en de wetten van de aarde en het heelal, Mathématiques over wiskunde en l'Homme et les gènes over erfelijkheid en genen.
Let op: De Cité des Sciences hanteert een ingewikkeld tariefsysteem.

+Sèvres - Cité de la Céramique

2 place de la Manufacture, Sèvres
metro Pont-de-Sèvres, tram T2 Musée de Sèvres
bus 26, 169, 171, 179, 279
woensdag t/m maandag 10-17 uur
www.sevresciteceramique.fr
Geschiedenis van de vervaardiging van alle soorten keramiek sinds de middeleeuwen, waaronder die van Sèvres-porselein. Alle fabricagemethoden en alle soorten klei komen aan bod en van elke methode zijn voorbeelden te zien. Een film laat zien hoe porselein tegenwoordig gemaakt wordt.
De Cité de la Céramique bestaat naast het museum uit de Manufacture, een van de beroemdste porseleinfabrieken ter wereld, die alleen kan worden bezocht door groepen en na reservering. Het hele complex bestaat uit 23 gebouwen, alle met monumentstatus. In de winkel kun je aardewerk en porselein kopen.

Mémorial de la Shoah

17 rue Geoffroy l'Asnier
4e arrondissement
metro Saint-Paul of Hôtel de Ville
bus 67, 69, 76, 96
elke dag behalve zaterdag 10-18 uur, donderdag tot 22 uur
www.memorialdelashoah.org
Museum over de holocaust op de plek van het graf van de onbekende joodse slachtoffers van de jodenvervolging. Het museum bestaat uit een uitgebreid documentatiecentrum van bibliotheek, fototheek en videotheek, het grootste archief over de geschiedenis van de Europese joden in de Tweede Wereldoorlog.

+Palais de Tokyo - site de création comtemporaine

13 avenue du Président Wilson
16e arrondissement
metro Alma-Marceau of Iéna
bus 32, 42, 63, 72, 80, 82, 92
maandag, woensdag t/m zondag 12-24 uur
café Tokyo Self, restaurant Tokyo Eat
www.palaisdetokyo.com
Museum voor hedendaagse kunst, geopend in 2002 en verbouwd in 2012 tot grootste expositieruimte in Europa. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen en manifestaties van beeldende kunst, design, mode, literatuur, dans en film in een hypermoderne industriële omgeving.

Musée de la Vie Romantique

16 rue Chaptal
9e arrondissement
metro Saint-Georges of Pigalle
bus 30, 67, 68, 74
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
theesalon in de tuin (bij goed weer)
www.vie-romantique.paris.fr
Romantisch huis, tuin en atelier van de Nederlandse schilder Ary Scheffer (19e eeuw) in de wijk Nouvelle Athènes. Hij ontving er wekelijks op zijn soirée beroemde kunstenaars als Ingres, Liszt, Victor Hugo, Chopin en Delacroix. Het museum heeft een collectie met o.a. meubels, portretten en voorwerpen van Georges Sand, en schilderijen van Scheffer en zijn atelier. In de theetuin kun je bij mooi weer ontbijten of lunchen (zelfde openingsuren als het museum).

Musée du Vin

5 square Charles Dickens
16e arrondissement
metro Passy
bus 72
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
restaurant
www.museeduvinparis.com
Geschiedenis van de wijnbouw in Frankrijk aan de hand van een collectie gereedschap en voorwerpen om wijn te verbouwen en te maken. Je kunt er ook wijn, kaas en charcuterie proeven. Het museum huist in een voormalige steengroeve uit de middeleeuwen die daarna door monniken is verbouwd tot kelders.

Fondation Louis Vuitton

8 avenue du Mahatma Gandhi
16e arrondissement
metro Les Sablons
bus 43, 73, 82
woensdag, donderdag en maandag 12-19 uur, vrijdag 12-23 uur, zaterdag en zondag 11-20 uur
restaurant Le Frank
www.fondationlouisvuitton.fr
fondation Louis VuittonMiddenin het Bois de Boulogne staat dit dit museum dat in 2014 werd geopend. Het gebouw is ontworpen door architect Frank Gehry, die ook de Cinémathèque Française bedacht. Het is een spectaculair gebouw, sommigen vinden het lijken op een wolk van glas, anderen noemen het een schip met glazen zeilen. Binnen heb je mooi doorkijkjes naar de omgeving. De hedendaagse kunst omvat werk van onder meer Gerhard Richter, Ellsworth Kelly en Christian Boltanski.
Vanaf het metrostation Les Sablons is het nog 15 minuten lopen naar het museum. Maar je kunt ook de shuttlebus nemen (1 euro) die om de 15 minuten vertrekt van place Charles de Gaulle/hoek avenue de Friedland.

Musée Zadkine

100 bis rue d’Assas
6e arrondissement
metro Vavin of Notre-Dame-des-Champs
bus 38, 82, 83, 91
dinsdag t/m zondag 10-18 uur
www.zadkine.paris.fr
Beeldhouwwerken in atelier, huis en tuin van Ossip Zadkine (1890-1967). Een klein museum met circa 400 beeldhouwwerken, gouaches, tekeningen en foto's, die de ontwikkeling van de beeldhouwer laten zien van primitivisme via kubisme naar abstract werk.
De tuin is een juweeltje. Beschaduwd door hoge bomen en struiken staan nog enkele beeldhouwwerken (waaronder het prachtige Vrouw met vogel), die je vanaf een van de bankjes kunt bewonderen.
Zadkine werd in Nederland bekend door zijn beeld Verwoeste stad, een monument dat hij maakte ter herinnering aan het bombardement van Rotterdam in 1940. Ook dat beeld staat in de tuin. Laatst bijgewerkt 3-04-2017
Lijst van fotografen - Wikipedia 28
Bekende sterren betrapt tijden seks - Ik wil vandaag sex
Lijst van fotografen - Wikipedia 30
Welkom bij het mooiste hardloop evenement van Nederland
Lijst van fotografen - Wikipedia 61
Entertainment Het laatste nieuws uit Nederland leest u
Lijst van fotografen - Wikipedia 99
Parijs la carte - Bekende en onbekende musea (op)
Lijst van fotografen - Wikipedia 38
Fotografie die echt Smoelt Jeroen Bouman
Lijst van fotografen - Wikipedia 99
Undercover in Nederland - Wikipedia
Lijst van fotografen - Wikipedia 42
Lijst van fotografen - Wikipedia 51
Lijst van fotografen - Wikipedia 44
Lijst van fotografen - Wikipedia 41
Lijst van fotografen - Wikipedia 46
Lijst van fotografen - Wikipedia 2
Lijst van fotografen - Wikipedia 32
Lijst van fotografen - Wikipedia 15
Lijst van fotografen - Wikipedia 64
Lijst van fotografen - Wikipedia 65